HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
Smart zebra a nagyobb biztonságért

Smart zebra a nagyobb biztonságért

A gyalogátkelőhelyek figyelemfelkeltő kialakítása elsődleges a közlekedésbiztonság szempontjából. Gyakran tapasztalható, hogy még nappali körülmények között is nehezen észrevehető a gyalogátkelő. A zebrát alkotó útburkolati jelek lekopnak, a táblák takarásban vannak, az átlagos éjszakai megvilágítás pedig nem eléggé emeli ki az átkelőhelyet az általános közvilágítás szintjéből. Sajnos ezt a baleseti statisztikák is alátámasztják.

Erre a problémára kínálunk kiváló megoldást Smart Zebra világítási rendszerünkkel, amely már országszerte több településen is bizonyított.

A hazai fejlesztésű Smart Zebra rendszer számos előnnyel rendelkezik, ami gyors és könnyű telepítést tesz lehetővé, mindezt igen költséghatékony módon. Nagy előnye, hogy utólag is telepíthető meglévő oszlopokra és tartószerkezetekre, és szükség esetén egy lámpatestben megoldható a közvilágítás és a zebra világítása is. Ilyen lehetőséget kínál a Tweet Zebra lámpatest alkalmazása, amely közvilágítási optikával, kiemelő zebra világítási optikával, és a kettő kombinációjaként közvilágítási és gyalogátkelőhely kiemelő optikai megoldással is rendelkezik. Ez a megoldás már néhány éve elérhető, és sikeresen működik országszerte több település gyalogátkelőhelyeinél.

A másik megoldás átkelőhelyek utólagos kialakításánál, vagy meglévőknél a figyelemfelkeltésre a Smart Zebra Box telepítése, ami a közvilágítástól akár függetlenül, önállóan is tud működni. Kialakításának köszönhetően gyorsan és egyszerűen telepíthető. Ennek az átkelést segítő műszaki megoldásnak a lényege, hogy mind nappal, mind éjszaka figyelemfelkeltő villogó LED világítás figyelmezteti a járművezetőket az átkelőhelyre az úttest mindkét oldalán, mindkét forgalmi irányban.

Köszönhetően az optika gondos megtervezésének, kialakításának a nagy és jól látható LED felület nem kápráztatja az autósokat, így nem zavarja meg a közlekedést. A Smart Zebra Boxban elhelyezkedő hosszú villogó csík gombnyomásra kezd villogni, ezzel is felhívva az autósok figyelmét az átkelési szándékra.

A Smart Zebra Box része lehet a közvilágításnak, de külön is telepíthető az átkelőkhöz. Új világítási hálózat kiépítése esetén pedig az egész rendszer integrálható az újonnan telepített, egyedi kialakítású közvilágítási oszlopba.

Fontos szempont az is, hogy a telepítés során nem kell az aszfaltot megbontani és lámpákat vagy prizmákat beépíteni az úttestbe. Ennek köszönhetően a Smart Zebra Box működése hosszútávon megbízhatóbb és gyorsabb, egyszerűbb a telepítése.

Már maguknak az oszlopoknak is figyelemfelkeltő megjelenést lehet kölcsönözni sárga-fekete fényvisszaverő festés alkalmazásával, és lehetőség van azonos megjelenésű és fényvisszaverő festésű, kiegészítő figyelemfelkeltő táblák, Smart Zebra Board-ok elhelyezésére is.

klsjdajsdhaksjdhasj

Mitől nevezhető azonban a megoldás okos, azaz Smart Zebrának?

Az elnevezés a beépített intelligens funkcióknak köszönhető. A Smart Zebra Box nem igényel 0–24 órás hálózati betáplálást, mert saját akkumulátorral, és az azt felügyelő elektronikával rendelkezik, így nem jelent az sem gondot, ha kapcsolt közvilágítási hálózatról kell üzemelnie. Napközben a saját akkumulátoráról üzemel, amely az éjszaka során automatikusan feltöltődik a hálózatról.

Az úttest átellenes két oldalán elhelyezett berendezések vezeték nélkül kommunikálnak egymással. Bármelyik irányból is érkezzen a gyalogos a zebrához, a jelzőgomb megnyomásával tudja jelezni az átkelési szándékát. Ennek előnye, hogy a gyalogos is aktív résztvevője lesz az átkelésnek, ami tovább növeli a biztonságát és jelentősen csökkenti az esetleges „fals” jelzések számát egy mozgásérzékelős megoldáshoz képest.

A gomb megnyomásával bekapcsol az aktív üzemmód, és irányított fehér villogó fény figyelmezteti a járművezetőket. (A jelzőfény alapesetben fehér, de lehetőség van más színek, pl. sárga rendelésére is).

A rendszer távolról is elérhető és monitorozható, azonnal jelzi az illetékes szervnek, ha meghibásodik, vagy esetleg elmozdulna, kidőlne az oszlop. A rendszer lehetőséget kínál számtalan statisztikai adat kinyerésére is.

A Smart Zebra termékcsalád teljes mértékben magyar fejlesztés, amelyet cégünk, a Hofeka Kft. hozott létre, a Box megoldás vezérlésében pedig a szintén magyar VisibleCrossig Kft. működött közre.

klsjdajsdhaksjdhasj