HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
Bástya utca, innovatív parkvilágítási megoldások

Bástya utca, innovatív parkvilágítási megoldások

Az V. kerületi Bástya utcában új parkot adtak át március végén. A tér különlegessége, hogy a történelem és napjaink belvárosi élete között teremt szerves kapcsolatot. Egy ilyen impozáns közösségi tér hangulatát nagyban meghatározzák az utcabútorok és a világítási megoldások. Nem véletlen tehát, hogy a projektben az e téren nagy tapasztalatokkal rendelkező cégünk is közreműködött.

A Bástya park a budapesti UNESCO világörökségi terület védőövezetének része. Itt található ugyanis a XV. századi – Mátyás király uralkodásának idején emelt – pesti városfal leghosszabb, közel ötven méteres, még ma is látható szakasza, és itt épült fel egy napjaink igényeit mindenben kielégítő közösségi tér. Az átadott közparkban gyakorlatilag három szinten kialakítva (és ezzel megnövelve a park és a zöldfelületek alapterületét) várostörténeti galéria, tanösvény, „lebegő” sportpálya, kilátópont, esővédett játszótér is található.

A tér középkori hangulatát adó városfal hajdani gyilokjárója – a középkori várépítészetben a védőfalak koronáján végigfutó folyosó, vagy egymástól lépcsőkkel elválasztott folyosórendszer, ahol ostrom idején a katonák közlekedtek – modern stílusban épült újjá. Ezen az úgynevezett gyilokjárón és a kilátóponton a sétát cégünk beépített LED-es világítással ötvözött, közel 114 méternyi elegáns, mégis masszív korlátai teszik biztonságossá. Az egyedi, igazán különleges és innovatív LED-es rozsdamentes korlát kialakításának köszönhetően a középkori városfal sötétedés után is egyedi hangulatot áraszt. A korlát 2000 K és 6500 K között különböző színhőmérséklettel és teljesítménnyel, valamint szimmetrikus, vagy aszimmetrikus optikával is kérhető, a megvilágítási igénytől függően. A sokrétű alkalmazási lehetőségeket bővíti, hogy üvegfalra, betonfalra és oszlopra szerelhető konzolok is rendelkezésre állnak a korláthoz, tehát bármilyen felületre esztétikusan telepíthető.

Ellenpontozva a városfal középkori hangulatát a park pihenő részén kapott helyet 5 db Vénusz típusú, sorolható, modern formavilágú, beépített Ocenaos Rio LED lámpatestekkel ellátott világító pergola, amelyet a cégünk az építészek elképzelései, tervei alapján gyártott. A pergola nem csak a dizájn tekintetében illeszkedik a térre tervezett utcabútorok világába, de a zöld felület növelésében is fontos szerepet kap. A hálóval fedett szerkezetre rövid időn belül növényeket futtatnak fel, amelyek nem csak az árnyékot, de a kellemes klímát is biztosítani fogják az alattuk megpihenők számára.

A jól tervezett parkvilágítás lényege, hogy a lámpatestek nappal harmonikusan illeszkedjenek a „tájképbe”, este pedig biztonságos megvilágítást és jó látási komfortot nyújtsanak. A Bástya park esetében erre a feladatra cégünk több mint 50 darab süllyesztett dekoratív lineáris Oceanos Rio LED lámpatestet épített be a gyilokjáró alatti területen és a park különböző pontjain, valamint 7 darab, egyenként 6 méter magas oszlopvilágítást szállítottunk. Normál acéloszlopok helyett görgőzött Capitan mintázatú talpas acéloszlopaink kerültek telepítésre, amelyek egyedi és különleges megjelenést kölcsönöznek a környezetüknek.

Az oszlopokat Xeon 2 típusú 28 W-os, vezérelhető LED-es világítótestekkel szereltük fel. A Xeon lámpatestházak többfunkciósak: kamerát, hangszórót és akár Wifi-t is lehet beléjük integrálni úgy, hogy megmaradjon az egységes megjelenés. A Bástya parkban több olyan Xeon lámpatestház is van, amelyekbe kamerák vannak integrálva. A kamerák formailag nem törik meg az oszlopok és a világítótestek harmóniáját, és illeszkednek a környezetükbe. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy ne kelljen a kamerákat utólag, pántolással rögzíteni az oszlopokra.

Az összhatás mindenképpen magáért beszél. Érdemes tehát ellátogatni a megújult belvárosi Bástya parkba.

Görgőzött technikával készíthető oszlopdíszítések
(Helix, Capitan, Traid, Quadro, Vario, Hexa)

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj

LED-es Korlátvilágítás

klsjdajsdhaksjdhasj

Vénusz Pergola LED

klsjdajsdhaksjdhasj

Xeon Smart

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj