HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
Egyedi közvilágítás a debreceni Dósa nádor téren

Egyedi közvilágítás a debreceni Dósa nádor téren

2020. augusztus 15-én ünnepélyes keretek között avatták fel Debrecenben a megújult Dósa nádor teret. A Debrecen 2030 program részeként megvalósult beruházás új sétálóövezettel gazdagította a várost. A hét hónap alatt elkészült fejlesztés keretében 11 000 négyzetméter újult meg a Dósa nádor téren és a Csapó utca egy szakaszán.

A cél az volt, hogy olyan új közösségi teret hozzanak létre, amely szervesen csatlakozik a főtérhez, és a jelenleginél sokkal nagyobb zöldfelület jöjjön létre. A téren különleges, burkolatba süllyesztett szökőkút is megvalósult, amely nemcsak víztakarékos, hanem teljesen automatizált vezérlésű mind a víz, mind a LED-es fényjáték szempontjából. A téren modern utcabútorok is helyet kaptak – ivóvízkút, egy- és többszemélyes támlás padok, hulladéktárolók, kerékpártámaszok stb.

A beruházás létrejöttében cégünk látványos közvilágítási megoldásai és utcabútorai kiemelkedő szerepet kaptak. A kimondottan ehhez a projekthez tervezett és gyártott, 10 fokban döntött, 6, 8 és 12 méter magas DOSA típusú egyedi közvilágítási oszlopok nappal meghatározó, de nem hivalkodó elemét adják a városképnek. A speciális görgőzött technikával mintázott (Capitan fantázianevű) kialakítás és az antracit szürke finom struktúrfestéssel ellátott oszlopok jól illeszkednek a modern térkialakítás és a hagyományos homlokzatok alkotta összképbe.

Az acél közvilágítási oszlopok görgőzéssel történő mintázása egyedi megjelenést és arculatot ad a termékeknek és a parknak egyaránt. A Dósa nádor téren összesen 45 db ilyen oszlop kapott helyet, amelyeken melegfehér színhőmérsékletű 38 W-os XEON 2 típusú LED-es világítótestek helyezkednek el. Ezek formavilága jól illeszkedik a döntött oszlopokhoz és spirálos elhelyezésükkel egyedi megjelenést kölcsönöznek a térnek.

A térfigyeléshez használt PTZ Dome kamerák egy részét szintén a közvilágítási oszlopokra telepítették. Annak érdekében, hogy a kamerák ne törjék meg a szerkezet egységét, belesimuljanak a dizájnba, Xeon lámpatest házba lettek integrálva. Így ennek a sokoldalú lámpatestháznak köszönhetően a kamera formailag nem töri meg az oszlopok és a világítótestek harmóniáját, és illeszkedik a környezetébe. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy ne kelljen a kamerát utólag pántolással rögzíteni az oszlopra. Ahogy a kamera, úgy a karácsonyi díszvilágítás és annak csatlakozója is előkészítésre került az oszlopokon, és kialakításának köszönhetően szinte beleolvad azok szerkezetébe, így biztosítva az esztétikus megjelenést.

A Xeon lámpatestcsalád azon túl, hogy formavilágában tökéletesen illeszkedik a tér megjelenéséhez, funkcionális kialakításának köszönhetően olyan további megoldásokat lehet beleintegrálni, amire eddig a piacon nem volt példa: mint például térfigyelő kamera, WiFi, vagy akár hangszóró.

A gondosan tervezett, világítási szempontból kiváló és esztétikusan kialakított közvilágítás biztonságos környezetet kínál a téren megforduló embereknek és vonzó helyet a rövid pihenésre. A cégünk. által a projekthez szállított KEO típusú utcabútorok ehhez adnak megfelelő helyet. A tér különböző pontjain jelennek meg a háttámlás KEO padok, illetve KEO székek, pihenésre csábítva a járókelőket.

Ezzel a beruházással Debrecen nem csupán egy látványos turisztikai elemmel bővült, hanem biztosságos és modern környezetet nyújt a város lakóinak.

 

Görgőzött technikával készíthető oszlopdíszítések
(Helix, Capitan, Traid, Quadro, Vario, Hexa)

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj