HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
Intelligens minőségi világítás a pápai Külső-várkertnél

Intelligens minőségi világítás a pápai Külső-várkertnél

Az okos város technológia területén cégünk már több sikeres projekttel tette le a névjegyét. Egyik legújabb ilyen gyöngyszemünk a pápai Külső-várkert impozáns park világítása, ahova cégünk HDMR (Dinamikus Mozgásérzékelő Rendszer) OkosVáros megoldást szállított.

A pápai Külső-várkert park igazi oázis a kikapcsolódni vágyók számára sétautakkal, játszótérrel, az erdei hangulatban kanyargó rekortán burkolatú 1030 méter hosszú futópályával.

Annak érdekében, hogy a gyönyörű parkban a sétákat az esti órákban is nyugodtan élvezhessék a kikapcsolódni vágyók, korszerű, intelligens világítási megoldás került kiépítésre.

Ehhez cégünk 105 db korszerű, kellemes meleg fehér – 3000 K színhőmérsékletű – Glória Smart 43W LED világítótestet szállított, valamint 47 db HDMR CS+ kültéri vezeték nélküli mozgásérzékelőt és 58 db HDMR SL-Zhaga kültéri vezeték nélküli vezérlőt. Az ezekkel a HDMR OkosVáros eszközökkel kiépített világítási rendszer nem csak a biztonságos esti közlekedést szolgálja, hanem jelentős energia megtakarítást jelent a városüzemeltetés számára.

A kiépített intelligens közvilágítás lényege, hogy ha nincs mozgás egy adott területen, akkor a rendszer leszabályozza a megvilágítás szintjét az előre beállított minimum értékre. Ugyanakkor, ha bárhol a területen a HDMR CS+ érzékelők mozgást érzékelnek, akkor a rendszer automatikusan felszabályozza az érintett világítótestek fényáramát a beállított maximum szintre.

Ez azt jelenti, hogy nem csak azon az egy oszlopon, amely a mozgást érzékelte, szabályoz fel maximum szintre a világítás, hanem egy nagyobb területen, (pl. előtte-utána 5-5 oszlopnál is), hogy komfortos és biztonságos megvilágítást biztosítson a parkba látogatóknak és a futóknak. Ezzel a megoldással a parkban sétáló vagy futó szemszögéből nézve gyakorlatilag nem érzékelhető, hogy a terület bizonyos részein le van szabályozva a világítás, mert amerre ő halad, ott a felszabályozott maximum szinteken működnek a világítótestek, így szabványos és komfortos világítás veszi körül. Mondhatni mindenki mindig biztonságos „fénysávban” közlekedhet a park területén.

Energiafelhasználás szempontjából önmagában a LED-es megoldással az üzemeltetők kb. 50% energiát tudnak megtakarítani egy hagyományos világításhoz képest, azonban a HDMR Smart rendszer beállításainak és működésének köszönhetően az energiaigényt további 80%-kal lehet csökkenteni, mivel amikor a park nincs használatban – jellemzően este 10-11-től reggel 4-5-ig szinte senki, vagy alig használják –, akkor a rendszer leszabályozza a világítótesteket a beállított minimum szintre. Ezzel jelentős energiát lehet megtakarítani.

Ez a fajta működtetés nem csak a költségek csökkentésében játszik jelentős szerepet. Azzal, hogy a zöldövezeti területeket nem világítjuk fölöslegesen a leszabályozásnak köszönhetően, a környezetet, az élővilágot sem terheljük fölösleges fényszennyezéssel.

Mindamellett, hogy az intelligens parkvilágítás energia megtakarítási és környezetvédelemi szempontból is előnyös, az üzemeltetőnek is megkönnyíti a munkáját, mivel a HDMR OkosVáros rendszer azonnal jelzést küld, ha bármilyen meghibásodás történik a park területén a világítási rendszerben. Így szinte azonnal lehet orvosolni a problémát.

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj

HDMR Dinamikus Mozgásérzékelő Rendszer működésének szemléltetése

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj