HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
Körforgásos gazdaság elősegítése a közvilágítás terén

Körforgásos gazdaság elősegítése a közvilágítás terén

A HOFEKA Elektromos Ipari és Kereskedelmi Kft. és a Pannon Egyetem konzorciumi együttműködés keretében „A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése” témában közös projektet indított, amelyre a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 kódszámú pályázat keretében vissza nem térítendő támogatást nyertek. Az európai uniós forrásból támogatott projekt 2025. február 28-án kerül befejezésre. A projektről 2023. május 17-én tartottak sajtótájékoztatót a HOFEKA Kft. nagytarcsai telephelyén (1. ábra).

Megnyitóbeszédében Hoffman Péter ügyvezető pár szóban megemlékezett az immár 135 éve Engel Károly alapította Elektromos Készülékek és Anyagok Gyáráról (EKA), amelyet édesapja – Hoffman Iván – több millió forintos beruházás keretében 1996-ban mentett meg, megalapítva jogutódként a mostani HOFEKA Kft-t.

Kitért arra is, hogy a Pannon Egyetemmel az együttműködés nem új keletű, hiszen már 2009–2012 között közösen dolgoztak a LED-es közvilágítás állítható tükrös optikai rendszerének fejlesztésén (2. ábra).

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja a fenntartható energiagazdálkodásra és a körforgásos gazdaság fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a Pannon Egyetem zászlóshajó kíván lenni az ilyen irányú kutatások és fejlesztések terén, együttműködve a piaci partnerekkel.

A köszöntőbeszédeket követően dr. Szücs Veronika szakmai vezető (Pannon Egyetem) és Fejes Gábor műszaki vezető (HOFEKA Kft.) mutatta be a projektet (3. ábra), amelynek célja az új világítástechnikai trendeknek, és korunk kihívásainak megfelelő LED-es világítótestek fejlesztésének, gyártásának megvalósítása. A projekt keretein belül kifejlesztett, körforgásos gazdaságba illeszkedő világítástechnikai termékek egyedre szabottan előre jelzik az egyes komponensek élettartamának végét, így csökkentve a közvilágításban kritikusnak számító üzemszünetek időtartamát, minimalizálva az üzemeltetési és karbantartási költségeket. Az adott működési körülmények közötti, egyes világítótest egyedekre kellő pontosságú élettartam előrejelzést szolgáltató modell a Pannon Egyetem Fény- és Színtan Kutatólaboratóriumával kerül kifejlesztésre a projekt keretében. Az Ipar 4.0 irányelvek mentén megvalósuló világítótest-fejlesztés lehetővé teszi a rövid határidejű, kis darabszámú, egyedi igényeket kielégítő vevői igények magas színvonalú kiszolgálását.

A Pannon Egyetem által kifejlesztésre kerülő rendszer segítségével a mai igényeket kielégítő térbeli fényeloszlások rövid idő alatt, nagy pontossággal tervezhetők. A tervnek megfelelő lencse tesztverziójának 3D nyomtatása segítségével rövid időn belül rendelkezésre áll, amelynek validációja fényeloszlás szintjén a HOFEKA Kft. meglévő laboratóriumában (4. ábra), sugárkövetés szintjén a Pannon Egyetem laboratóriumában további néhány óra alatt történik meg.

A projekt továbbá célul tűzi ki, hogy válaszol az intelligens világítás iránti igényekre is, IoT alapú, egyedileg fejlesztett szenzor- és rendszerelemekkel. A jelenlegi közvilágítási szabvány lehetővé teszi a dinamikus világítási útosztály besorolást, így a valós idejű forgalmi információk alapján a közvilágítás sűrű forgalom esetén nagyobb megvilágítást biztosíthat, míg enyhe forgalom esetén jelentős energiamegtakarítás érhető el az adott forgalmi viszonyoknak megfelelő, a szabványt kielégítő közvilágítás megvalósításával. Különleges események esetén lehetőség van akár az érintett oszlopközben egyedi megvilágítás megvalósítására is, így a közvilágítás valós időben teljesen adaptálódhat az aktuális felhasználói igényekhez. A projekt már 2024-re innovatív, környezetbarát, a kor elvárásainak megfelelő és kihívásait magas színvonalon megválaszolni képes termékportfólió fejlesztését és gyártását teszi lehetővé.

A sajtótájékoztató résztvevői ezt követően rövid séta és bemutatás keretében megismerkedhettek a fejlesztés helyszínével.

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj