HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
Korszerű közvilágítás Szikszón – Videó

Korszerű közvilágítás Szikszón – Videó

A 2023. július 6-án hivatalosan átadott fejlesztésnek köszönhetően Szikszó bizonyos városrészei teljesen új közvilágítást kaptak, és egyes helyeken a világítás fényáramának dinamikus szabályozására is lehetőség nyílik. A közvilágítás korszerűsítésének elindításával Szikszó is nagy lépést tett az energiahatékony városüzemeltetés felé. Több mint ezer LED-lámpatest váltotta fel a hagyományos közvilágítást, ami nem csak cseréket jelentett, de 38%-kal több világítótesttel is bővítették azt. A jobb közvilágítás nem csak 50%-os energiamegtakarítást eredményezett, de növeli a lakosság biztonságérzetét is.

A projekt sikeréhez cégünk – a HOFEKA Kft. – is hozzájárult kiváló minőségű HDMR Okos Város megoldással rendelkező parkvilágító, útvilágító és díszvilágító berendezések szállításával.

A parkvilágítás Glória Smart LED, és Oxya LED világítótestekkel valósult meg, az útvilágítást pedig Tweet LED, valamint Nosztalgia Szeged historizáló világítótestek biztosítják a kiváló megvilágítást. A református templom díszvilágítását kengyelre szerelt Orion Senior LED fényvetők látják el.

A legtöbb lámpatestbe HDMR OS-Zhaga M2M NB-IoT kültéri vezeték nélküli vezérlő került beépítésre, amit cégünk – a HOFEKA Kft. – HDMR Okos Város rendszerén keresztül lehet programozni, és felügyelni. A felhasználóbarát WEB-es felületen keresztül egyszerűen lehet a világítótesteket vezérelni és programozni. Olyan további funkciók is elérhetőek a rendszernek köszönhetően, mint például:

– a világítótestek térképalapon jelennek meg a WEB-es felületen,
– folyamatosan monitorozhatóak a világítótesteket,
– valós idejű adatokat láthatunk a működésről,
– további szükséges adatokat is rögzíteni lehet a rendszerben (világítótest pontos típusa, annak a működtető egysége, oszlop, oszlopkar típusa stb.),
– meghibásodás esetén jelzést küld a rendszer az illetékes személy(ek)nek,
– statisztikai adatok állnak rendelkezésre, megtakarítási adatokat lehet lekérni
– egyedi világítási profilokat lehet létrehozni,

és még sorolhatnánk a számtalan funkciót és szolgáltatást.

Az egyedi világítási profilok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a város üzemeltetői jelentős energiamegtakarítást érjenek el azzal, hogy az éjszaka során, amikor lecsökken a forgalom (pl. 22.00-5.00 óráig) akkor a beállításoknak megfelelően a HDMR Okos Város rendszer leszabályozza a világítás. A HDMR rendszernek köszönhetően a világítási profilok bármikor igény szerint, akár lámpatestenként, vagy csoportosan is módosíthatóak.

Az okos megoldások nem csak az útvilágításnál segítik a közlekedést. A szikszói református templom körüli térre telepített – szintén a cégünk által szállított – díszvilágítási eszközökbe (a templomot világító Orion Senior fényvetőkbe) is beépítésre kerültek.

A HDMR Okos Város rendszer beállításainak és működésének köszönhetően, azon túl, hogy már a LED-es megoldással akár 50% energiát lehet megtakarítani egy hagyományos világításhoz képest, további közel 80% energia takarítható meg (egy vezérlés nélküli LED-es megoldáshoz képest), mert amikor a területek, (legyen az park, út vagy éppen egy kivilágított épület) kihasználtsága csökken, akkor a rendszer a beállításoknak megfelelően leszabályozza a világítótesteket.

A parkokat jellemzően este 10 – 11-től reggel 4 – 5-ig szinte senki, vagy alig használják. Ilyenkor jelentős energiát lehet megtakarítani azzal, hogy nem világítunk maximális teljesítménnyel fölöslegesen és sokat. Arról nem is beszélve, hogy a leszabályozásnak köszönhetően a környezetet, az élővilágot sem terheljük fölösleges zavaró fénnyel. A HDMR Okos Város rendszer másik nagy előnye, hogy jelzést küld, ha bármilyen meghibásodás történik a világítótestekkel, így szinte azonnal lehet orvosolni a problémát. Leegyszerűsödik a karbantartás, és csökken az üzemzavarok ideje.

Összességében elmondható, hogy a HDMR Okos Város megoldás több szempontból (energia megtakarítás és környezetvédelem) is előnyös választás a települések korszerű és gazdaságos közvilágítás üzemeltetéséhez.

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj