HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
Innovatív köz- és parkvilágítás Győrben

Innovatív köz- és parkvilágítás Győrben

Győrben a „Zöld városfejlesztés” keretében, tavaly év végén és idén adták át a megújult vásárcsarnokot és annak környezetét. Parkok, utak, sétálórészek újultak meg és kaptak új közvilágítást is a projekt keretében. Cégünk a HOFEKA Kft. szállította a közvilágítási oszlopokat, karokat és a beépített okos vezérléssel ellátott LED-es lámpatesteket, amelyek a városban már több helyen található típusokkal harmonizálva lettek kiválasztva.

A Vásárcsarnok előtti felújított téren és a környező utak egy részén (Lehel utca, parkolóház melletti kiszolgáló út) a közvilágítás felújításához 5 és 10 méter magas oszlopokat szállítottunk, amelyekre ELIPT 55 típusú 4000 K színhőmérsékletű lámpatestek kerültek felszerelésre, elhelyezkedésüknek és feladatuknak megfelelően különböző teljesítménnyel, és különböző fényeloszlást biztosító optikákkal.

A projekt keretében a környező parkosított területek és az újonnan kialakításra került Halacska park is (Lehel utca – Hermann Ottó utca – Tihanyi Árpád út által határolta területen) új világítást kapott.

Erre a feladatra 29 db KORINTOSZ Maxi Smart oszlopot szállítottunk. A 3 méter magas, talpas oszlopok tetején 1 méter magas világítófej helyezkedik el. Ezeknek a lámpatesteknek is egységesen 4000 K a színhőmérséklete, és CIT-MIX parkvilágító optikával vannak ellátva.

A KORINTOSZ Maxi Smart oszlopok közül több nem „csupán” világítási feladatokat lát el. Ezekben az oszlopokban további okos eszközök is telepítésre kerültek:

  • az oszlopba telepített router, ami biztosítja a terület WiFi szolgáltatását,
  • a beszerelt Schuko csatlakozónak köszönhetően az oszlop alkalmas elektromos kerékpár, kerekesszék vagy roller, de akár segway töltésére,
  • az oszlopba integrált USB csatlakozó alkalmas okos eszközök (telefon, tablet stb.) töltésére.

Emellett ez a két oszlop rendelkezik KORINTOSZ típusú, egyedi, kör alakú paddal is, ami nem csak ülőalkalmatosság, de kerékpártartóként is funkcionál.

Mind az ELIPT 55 típusú közvilágítási lámpatestek, mind a KORINTOSZ Maxi Smart parkvilágítók vezeték nélküli „okos vezérlést” kaptak, így távolról lehet menedzselni minden lámpatestet, akár egyesével vagy csoportosan.

Az ELIPT 55 lámpákba NEMA csatlakozók kerültek beépítésre és arra lett telepítve a Smart vezérlő, így lehetőség van egyedi világítási képek kialakítására, érzékelőkön keresztül történő szabályozásra, a működési adatok monitorozására, elektromos paraméterek mérésére.

A KORINTOSZ-ok esetében a Smart vezérlő közvetlenül a lámpatestbe került.

Az okos vezérlés lehetővé teszi, hogy webes felületen keresztül monitorozni lehessen a fogyasztást és minden más szükséges villamos paramétert. A lámpákat távoli eléréssel lehet ki- és bekapcsolni, vagy szabályozni. Világítási profilokat lehet létrehozni, és meghibásodás esetén azonnal értesítést küld a rendszer.

Az alkalmazott Smart City programban rögzítésre kerültek a tartószerkezetek adatai is (oszlopok, karok stb.). A program térképen jeleníti meg a lámpák pontos helyeit, így akár a karbantartók, akár a szerelők is láthatják pontosan, hogy hol és melyik lámpatesthez kell kimenni.

A lámpatestek egymással, valamint a központtal vezeték nélküli MESH hálózaton kommunikálnak. A hatótávolság (két lámpatest között) terepviszonyoktól függően 4–5 km is lehet.

A rendszer akár az egész várost is le tudja kezelni, tehát ez a Smart City rendszer a későbbiekben bővíthető, és további okos eszközöket (pl. mozgásérzékelők, forgalomfigyelés, környezeti érzékelők, okos parkolás, okos hulladékkezelés) is lehet integrálni a már kiépített rendszerbe.

A Smart City megoldásokról bővebb információ: https://hofeka.hu/smart-city-megoldasok/

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj