HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
Kisbér is csatlakozott az okos városok sorába

Kisbér is csatlakozott az okos városok sorába

A Bakony kapujának is nevezett város, a magyar lótenyésztés fellegvára a XXI. Kisbéri Napokon 2022. július 22-én „visszakapta” a városközpont megújult Fő terét. A revitalizációs projekt keretén belül helyreállították a település történelmi városközpontját, amelyet úgy alakítottak ki, hogy maximálisan igazodjon XXI. század követelményeihez.

A Fő tér villamos energiaellátását a légvezetékek helyett már a díszburkolat alatt vezetett földkábelek biztosítják, így semmi nem rontja el a sétány látképét.

A munkálatok során kandeláberes közvilágítás került kiépítésre, amihez cégünk – a HOFEKA Kft. – 24db Kilinda típusú egyedi smart oszlopot és világítótestet szállított. A világítótestek mindegyike síküveg lezárású, ezzel is minimalizálva a környezet fényszennyezését. Többek között ezeken az oszlopokon kaptak helyet a főterén álló, barokk stílusú katolikus templom díszkivilágítását biztosító fényvetők is.

Az oszlopok mindegyike rendelkezik valamilyen okos kiegészítő funkcióval. Van olyan, amelyikbe USB töltő került beépítésre, így bárki szabadon feltöltheti a telefonját, tabletjét, vagy bármilyen USB-ről tölthető eszközét. Van, amelyik elektromos kerékpár és/vagy kerekesszék töltővel rendelkezik, vagy segélyhívó funkcióval, kamerával, WiFi szolgáltatással van ellátva, illetve paddal, ami azon túl, hogy utcabútorként funkcionál, kerékpártárolásra is alkalmas.

Több oszlopba környezeti érzékelők is beépítésre kerültek (CO2, Co2EQ, VOC, szállópor, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás szenzorok), így folyamatosan ellenőrizhető a terület légszennyezettsége. A környezeti érzékelők mellet, a tér több pontján felállított Kilinda oszlopba olyan UV sugárzás mérők is telepítésre kerültek, amelyeknél jól látható LED-es kijelzők tájékoztatják a parkban sétálókat a napsugárzás intenzitására, ezzel is felhívva a figyelmet a káros UV sugárzás megelőzésére.

Mégsem csupán ezek a megoldások emelik Kisbért az okos városok közé. Minden lámpatestbe HDMR kültéri vezeték nélküli vezérlő került beépítésre, amit cégünk – a HOFEKA Kft. – HDMR Smart City rendszerén keresztül lehet programozni, és felügyelni. A felhasználóbarát WEB-es felületen keresztül egyszerűen lehet a világítótesteket vezérelni és programozni. Olyan további funkciók is elérhetőek a rendszernek köszönhetően, mint például:

– a világítótestek térképalapon jelennek meg a WEB-es felületen,

– folyamatosan monitorozhatóak a világítótesteket,

– valós idejű adatokat láthatunk a működésről,

– további szükséges adatokat is rögzíteni lehet a rendszerben (világítótest pontos típusa, annak a működtető egysége, oszlop, oszlopkar típusa stb.),

– meghibásodás esetén jelzést küld a rendszer az illetékes személy(ek)nek,

– statisztikai adatok állnak rendelkezésre, megtakarítási adatokat lehet lekérni

– egyedi világítási profilokat lehet létrehozni és még sorolhatnánk a számtalan funkciót és szolgáltatást.

Az egyedi világítási profilok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a város üzemeltetői jelentős energia-megtakarítást érjenek el azzal, hogy az éjszaka során, amikor lecsökken a forgalom (pl. 22.00-0.00 óráig), vagy szinte egyáltalán nincs (pl. 0.00 – 4.00 óráig), akkor a beállításoknak megfelelően a HDMR Smart City rendszer leszabályozza a világítás. Ezzel a megoldással az utóbbi időben jelentősen megnövekedett elektromos energiaárakat lehet csökkenteni és a környezetet sem terheljük feleslegesen. A HDMR rendszernek köszönhetően a világítási profilok bármikor igény szerint, akár lámpatestenként, vagy csoportosan is módosíthatóak.

Ugyan ezek az okos megoldások a térre telepített – szintén a cégünk által szállított – díszvilágítási eszközökbe (a templomot világító Orion Senior fényvetőkbe, és a szobrokat világító talajba süllyesztett Impact Medio fényvetőkbe) is beépítésre kerültek.

A zöldterületek világítására általunk szállított 14 db Korintosz Smart Midi LED világítótest szintén a HDMR Smart City rendszerbe került integrálásra és azon keresztül vezérelhető.

A HDMR Smart City megoldással beállításoktól függően, akár további 60-80% energiát is megtakaríthat a közvilágítás üzemeltetésén.

Kattintson ide, és töltse le legújabb HDMR Smart City katalógusunkat!

A megoldásokról és lehetőségekről érdeklődjön kollégáinknál!

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj