HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Telefon: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
A gödöllői Ferde sétány okos parkvilágítása

A gödöllői Ferde sétány okos parkvilágítása

Gödöllő legismertebb nevezetességei a Grassalkovich-kastély és a Szent István Egyetem, de a Budapesttől alig 30 kilométerre elhelyezkedő város gyakori úti célja a kirándulóknak, és a biciklis túrázóknak.

Idén az alsó kastélyparkon átvezető egyik közkedvelt út az Ady Endre sétány és az Állomás út között, amit a helybeliek Ferde sétányként hívnak, új közvilágítást kapott. A projekt során nem csupán az oszlopok és a rajtuk elhelyezkedő lámpatestek cseréjére került sor, hanem cégünk – a HOFEKA Kft. – úgynevezett HDMR (Dinamikus Mozgásérzékelő Rendszer) okos közvilágítási megoldást szállított a kivitelezéshez.

A sétányra telepített 35 darab Kilinda típusú kandeláber és világítótest mindegyikében helyett kapott a HDMR-B vezeték nélküli okos mozgásérzékelős rendszerünk, ami HDMR SL-Zhaga kültéri vezeték nélküli vezérlőből, valamint HDMR CS-Lite-Zhaga vezeték nélküli mozgásérzékelőből épül fel. Ezeknek az eszközöknek köszönhetően a HDMR CMS felületünkön keresztül távolról lehet beállítani, vezérelni és felügyelni a sétány közvilágítását.

A HDMR Smart City megoldásunkkal az alábbi főbb funkciók érhetőek el a felhasználók részére:

– felhasználóbarát WEB-es felületen keresztül vezérelhető és igény szerint programozható és átprogramozható a teljes világítási rendszer

– a világítótestek térképalapon jelennek meg a HDMR CMS felületen,

– folyamatosan monitorozhatóak a világítótestek,

– valós idejű adatokat nyerhetünk ki a működésről,

– egyedi világítási profilokat lehet létrehozni, csoportosan, vagy akár világítótestenként

– adatbázis szinten minden adatot rögzíteni lehet a rendszerben, pl. világítótest pontos típusa, annak a működtető egysége, oszlop, oszlopkar típusa, stb.,

– meghibásodás esetén a rendszer jelzést küld a felhasználónak,

– statisztikai adatok állnak rendelkezésre, aminek köszönhetően a rendszer grafikusan jeleníti meg a megtakarítási értékeket

Ez az okos megoldás nem csak az üzemeltetők dolgát könnyíti meg. A mozgásérzékelőknek köszönhetően, amikor nincs a területen mozgás, akkor a rendszer leszabályozza az általunk megadott szintre a megvilágítást (ez este 23 óráig 40%-os szintet jelent, 23 és 4 óra között pedig 20%-os szintet). Ezzel a megoldással jelentős energiát lehet megtakarítani úgy, hogy nem sötétítjük el a terültet, viszont tovább csökkentjük a környezeti terhelést, és minimalizáljuk az élővilág megzavarását. Ugyanakkor, ha mozgás van, mert pl. egy gyalogos vagy kerékpáros halad át a területen, akkor azt a HDMR rendszer érzékeli és azonnal felszabályozza a világítást a megadott szabványos értékre. A vezeték nélküli kommunikációnak köszönhetően, pedig nem csak az az egy világítótest fog reagálni ahol a mozgást érzékelte, hanem az úgynevezett beállított „szomszédok” is, így a gyalogos, vagy kerékpáros körül egyszerre több oszlop világítóteste is felszabályoz. Ennek köszönhetően, ahogy valaki halad előre az úton, előtte mindig több oszloppal már felszabályoz mögötte pedig idővel (aminek az időtartama szintén beállítható) leszabályoz a vezérlés, ha nincs mozgás. A gyalogos, vagy a biciklis így egy hosszú szabványosan megvilágított fénysávban halad végig, és az ő szemszögéből nem is érzékeli azt, hogy máshol – ahol nincs mozgás – le van szabályozva a világítás.

klsjdajsdhaksjdhasj

A fenti ábra a HDMR rendszer elvi működését mutatja be.

A telepített Kilinda kandeláberek közül négy további Smart funkciót is kapott. Ezek az oszlopok azon túl, hogy éjszaka a közvilágítást szolgálják, egyben padként és kerékpártárolóként is funkcionálnak, le lehet ülni, megpihenni és leparkolni a kerékpárt. A padon kívül ez a négy oszlop kapott még USB töltőt is, aminek a segítségével bárki szabadon feltöltheti a telefonját, tabletjét, vagy bármilyen USB-ről tölthető eszközét.

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj

Maguk a világítótestek síküveg lezárásúak, ami segít a fényszennyezés és a káprázás minimalizálásában. Mindegyik világítótestben 2200 K színhőmérsékletű LED-ek kaptak helyet, aminek köszönhetően, szinte egyáltalán nem jelenik meg kék szín, ez azt jelenti, hogy összehasonlítva egy normál LED-es világítótesttel, nem zavarja az éjszakai élővilágot, minimalizálja az úgynevezett fénycsapdát a rovarok számára.

Az alkalmazott Kilinda világítótestek fő előnye, hogy sokoldalúan alkalmazhatóak: felszerelhetőek oszlopkarra vagy függesztve, dizájnjának köszönhetően jól illeszkedik a modern és a historizáló környezetbe is. 6-8 méteres fénypontmagasságával kiválóan alkalmas utak, kerékpárutak, parkok, terek, sétányok megvilágítására.

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj