HOFEKA Kft. 2142 Nagytarcsa, Cinkotai út 23.
Phone: +36 1 261-6338 Email: hofeka@hofeka.hu
A Hofeka Kft. közreműködésével szépült meg a Vörösmarty tér

A Hofeka Kft. közreműködésével szépült meg a Vörösmarty tér

2019 őszén fejeződött be Budapest szívében a Vörösmarty tér felújítása. Közel negyven év után született a döntés, hogy a teret mind műszaki, mind esztétikai szempontból felújítják. A korábbi beton térburkolat helyét lapkő burkolat és gondozott zöldfelületek vették át, aminek parkvilágító oszlopait és lámpatesteit a Hofeka Kft. szállította.

A Korintosz Smart Midi Statue oszlopok semleges, mégis elegáns formavilága esztétikusan simul bele a környezetbe. Az itt alkalmazott 4 méter magas Korintosz oszlopok 1 méteres buráiban nem a szokott közvilágítási optikával szerelt LED modulok kerültek elhelyezésre, hanem több kisebb fényvető.

Ezek a LED fényvetők közvetlenül a megvilágítandó felületre irányíthatóak és alkalmasak kiemelő világítás létrehozására. A téren álló Vörösmarty emlékművet esténként ezek a lámpatestek emelik ki a környezetéből.

A beépített fényvetők számától függően a burán belül elhelyezett világítótestek teljesítmény 24W (3 fényvető), 32W (4 fényvető) illetve 40W (5 fényvető).

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj

A tér másik meghatározó eleme az Oroszlános kút – ami korábbi helyéhez képest kicsit északabbra került – szintén új kiemelő világítást kapott. A kút közepén historizáló megjelenésű termékünk a Nosztalgia Kőrös 18W-os LED lámpái tökéletesen illenek a miliőbe. A 2.200 K színhőmérsékletű fényforrások hangulatukban olyan megvilágítást adnak, mint a hagyományos nátrium lámpák ezzel is hozzájárulva a tér stílusához.

A tér nagy részének megvilágítását esténként a Prizma fantázianevű, egyedi formatervezésű világítótestek biztosítják. A 7 méter magas oszlopok csavart vonalvezetése, formavilága ultramodern megjelenést kölcsönöz a világítóberendezéseknek, amelyek mégis harmonikusan illeszkednek a patinás környezetbe.

A megvilágításról az oszlopok speciális optikával gyártott világító moduljai gondoskodnak, amely a megszokott vízszintes kialakítástól eltérően függőlegesen kerültek beépítésre. Az egyedi lencséknek köszönhetően azok mégis lefelé világítják meg a teret, ahogy egy közvilágítási lámpatest.

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj

Ebből a típusból kétféle kialakítást szállított a Hofeka Kft. a projekthez: az egyik 12 modulos 168 W-os teljesítménnyel, a másik 8 modulos kivitel 112W-os teljesítménnyel. Ezek színhőmérséklete 3.000 K.

A téren még megtalálhatóak a cég Nosztalgia Ferenci 35W-os LED-es historizáló lámpái is, amelyek szintén DALI vezérléssel rendelkeznek.

Sajtómegjelenések a tér felújításáról:

https://index.hu/kultur/epiteszet/2019/10/04/vorosmarty_ter_felujitas_atepites_karacsonyi_vasar/
https://welovebudapest.com/cikk/2019/9/25/elkeszult-a-vorosmarty-ter-felujitasa-megneztuk-milyen-lett

klsjdajsdhaksjdhasj
klsjdajsdhaksjdhasj